linje

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

måndag 14 oktober 2013

Tekakor till frukost



Gårdagens bak av tekakor passade perfekt till dagens frukost, som intogs i soffan efter nattens arbete. Det är alltid lika gott att äta hembakad bröd. Tekakorna är bakade efter ett recept från Saltåkvarn. De innehåller skrädmjöl vilken är en ny mjölsort för mig. Det är rostad havre som sedan malts till mjöl vilket ger ett mer smakrikt mjöl.

Här är receptet
Smör 50 g
Mjölk 5 dl
Jäst 50 g
Fänkål, hela frön 1 msk
Anis, hela frön 1 msk
Honung 2 msk
Skrädmjöl 4 dl
Vetemjöl 10-12 dl
Salt 2 tsk

Smält smöret och blanda det med mjölken, låt allt bli 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och häll över degspadet. Stöt fänkål och anis i en mortel och tillsätt kryddorna och honungen till degspadet. Rör tills jästen och honungen har löst upp sig. Blanda ner skrädmjölet och hälften av vetemjölet under omrörning. Tillsätt sedan resten av mjölet pö om pö under fortsatt bearbetning. Arbeta degen 5-10 minuter i maskin eller för hand. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare några minuter. Degen ska vara smidig men inte för torr. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa ca 40 minuter i rumstemperatur. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den sedan i två delar. Dela varje halva i åtta bitar. Rulla varje bit till en boll och kavla sedan ut den till en rundel. Lägg tekakorna på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt bröd jäsa ca 30 minuter under bakduk. Nagga bröden med en gaffel och grädda dem sedan i mitten av ugnen på 250 grader ca 8-12 minuter. Låt dem svalna på galler under en bakduk.

Goda tekakor!

Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar